Uden-adslære....om udluftning

​Du skal huske det her udenad!

– ellers kan du bare hænge den på køleskabet…


I afdelingsbestyrelsen er vi blevet opmærksomme på, at nogle beboere er bekymret for om der er skimmelsvamp i deres lejligheder. Tidligere i forbindelse med at de nye ventilationer blev installeret i lejlighederne udsendte vi et nyhedsbrev, hvor vi gav gode råd til udluftningsvaner.

Det er nemlig sådan, at de nye ventilationer kun suger det ud de skal og ikke håndklæder, sæberester og børn, som de gamle gjorde. Derfor er det endnu vigtigere, at vi husker at lufte ud i lejligheden. På bolius.dk har de givet deres bud på 10 gode råd til udluftning om vinteren, som er endnu vigtigere pga, temperaturforskellen mellem ude og inde. Men vi synes de også kan bruges om sommeren, hvor der naturligt er mere vand i luften.


!!!Fun fact: En gennemsnitsfamilie afgiver 10-15 liter vand i døgnet gennem sved, bad og madlavning. Hvis der ikke luftes ud bliver vandet i luften i lejligheden !!!

Udluftning skal være kort og intens og mindst 3 gange om dagen.

•​Allevinduer åbnes helt op– ikke kun på skrå – i mindst 5 minutter. Radiatorerne slukkes imens. Det gør at luften i lejligheden udskiftes og indholdet af vand mindskes. Luft der indeholder meget vand er svær at varme op. Dermed er der også mulighed for at spare på varmeregningen ;-)Hvis du bor i en 1-værelses åbner du vinduet oghoveddøren. Så kan du også hilse på dem, der kommer forbi ude på opgangen.

•​Find en rytme med udluftning,f.eks. mens I børster tænder om morgenen, når I kommer hjem om eftermiddagen og inden de første går i seng om aftenen – så er der ny luft til natten.

•​Luft ud efter madlavning, gæster og stearinlys. Altså de stearinlys, som kører på ild i stedet for batterier og de gæster, der sveder rigtig meget.​

•​Læg mærke til kondens og lugt.Hvis kanten af dug på vinduerne er over 2 cm bred betyder det, at der skal luftes mere ud. Hvis hele vinduet er dækket af dug behøver du ikke at måle før du åbner vinduet. Det sker især, når mere end én person har været i bad og når der koges pasta. Lugter der muggent, når du kommer hjem, skal der luftes mere ud. Her kommer godt naboskab ind, for oftest er det svært at lugte sin egen mug, så spørg din nabo om hjælp. Hvis lugten skyldes de svedende gæster, så lad vær’ med at invitere dem en anden gang.

•​Når I har været i badskal badeværelsesdøren holdes lukket, så ventilationen kan tage dampen og varmen. Hvis du lige har luftet ud, som vi aftalte i første punkt, kan du starte forfra, hvis du glemmer dette punkt. Optimalt skal der også tørres af på vægge og armaturer, men hvem f***** har tid til det om morgenen? Men hvis du går i bad om eftermiddagen eller aftenen, har vi lige ødelagt din undskyldning for ikke at gøre det – det var så lidt…

•​Andre gode vaner ift. indeklima, som du også kan spare penge på:

•​Der må ikke luftes ud i så lang tid, at væggene indenfor bliver kolde, så bruger radiatoren alt for meget energi på at varme dem op, når du tænder igen. Så at have vinduerne på klem eller skrå hele dagen er en virkelig dårlig idé – din overbo får virkelig kolde fødder og så ryger det gode naboskab og så gider de ikke hjælpe dig med at lugte mug eller hilse når de går forbi, mens du lufter ud…

•​Alle radiatorer skal helst stå på samme temperatur, omkring 2 eller 3, hvilket svarer til 20-23 grader. Så kæmper de heller ikke om at opvarme de andre radiatorers rum.

•​Hvis du godt kan li´ at der er koldere i soveværelset om natten, så skru ned, men luk døren til værelset, så de andre radiatorer i lejligheden ikke kæmper for at nå derind og udligne temperaturen – ligesom ovenfor. Og nu bliver det lidt teknisk, men hvis forskellen i temperatur mellem f.eks. soveværelse og resten af lejligheden er mere end 5 grader kan der dannes kondens, selv om døren er lukket. Hvis du har soveværelsesvinduet åben om natten, er du ret vild, men du skal stadig huske at slukke for radiatoren og tænde igen om morgenen, så temperaturen i lejligheden er stabil i løbet af dagen.​

•​Der må ikke stå møbler eller andet foran radiatoren, som blokerer for termostaten. Så tror den bare der er mega varmt i lejligheden og skruer ned. Så skruer du op, fordi der bliver koldt og sådan kan I blive ved, mens du smider penge ud af vinduet. Den forsøger bare at holde de 20-23 grader i lejligheden, som du har bedt den om.

•​Der må heller ikke stå store møbler eller andet op ad ydervæggene – så kan de slet ikke trække vejret og komme af med fugten, når du lufter ud. Ydervæggene er der hvor der ikke er en nabo på den anden side, men fri natur.

•​Vi bruger rigtig meget vand i bebyggelsen, fordi vi ikke har individuelle vandmålere. Men husk på, at jo længere bade, des mere fugt. Og når I sover trækker I vejret tungt og prutter, hvilket også danner alt for meget fugt…

Links:

Den med de gode råd til udluftning om vinteren: https://www.bolius.dk/10-gode-raad-til-udluftning-om-vinteren-14210/

Den med det kolde soveværelse: https://www.bolius.dk/pas-paa-med-koeligt-sovevaerelse-23326/

Ejendomskontor​

Ring: 44 97 85 97

Telefontid: ​Mandag - fredag: 07.00 – 09.00.

Vagtservice​

Ring: 43 69 00 96

Baldersbos vagtservice kan kontaktes i forbindelse med brand, pludselige og akutte rørsprængninger samt ved totalt strømsvigt.

Eskebjerggård & Måløvvang

Eskebjerggård 32, 1. sal tv., 2760 Måløv​

CVR: 48904912